„Am devenit milionar în euro. Da, din învățământ, să știți că se poate! Dar, spre deosebire de alți milionari, eu nu-mi țin averea altundeva decât în școală și în buzunarele elevilor. Recunosc, am pus și 500.000 deoparte în bănci. În băncile școlare, în care învață elevii.”
Banii mei sunt de fapt banii elevilor. O să vă explic imediat. În ultimii ani am dus sute de elevi la stagii de pregătire practică în Portugalia, având toate costurile asigurate, plus câte 900 de euro de elev banii lui de buzunar.
Așa am ajuns la aproape 3 milioane de euro. Elevii aveau o singură obligație: să se țină de practică, cei de la tinichigerie în atelierul auto, cei de la cofetari în restaurante sau laboratoare, fiecare cu specializarea lui.
S-a dus vestea că la noi se face cu adevărat practică, că se învață cu adevărat o meserie, atât de departe, încât astăzi liceul tehnologic – pentru cei mai cu experiență cunoscut ca liceul industrial – este astăzi mai căutat decât cele teoretice.
Acum câțiva ani, elevii respinși la liceu ajungeau la profesională. Astăzi, elevii respinși la profesionala noastră ajung la liceu.
Ideea de la care am pornit a fost să oferim societății ceea ce are nevoie, pentru că nu putem să producem mingi când piața cere rachete de tenis. Nu am avut altă inovație decât bunul simț de a oferi României ceea ce are nevoie în schimbul banilor pe care ni-i dă pentru educație”.
Performanța dlui director Robert Harabagiu înseamnă așa: a atras 2,7 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile pentru a-i trimite pe copii la stagii de pregătire în Portugalia.
Au fost pregătiți până acum 788 de elevi. L-am întrebat pe dl. director de ce a ales Portugalia, și nu o țară mai „tehnică”, precum Germania.
A zâmbit: dacă i-ar fi dus în Germania, mulți ar fi fost tentați să nu se mai întoarcă în țară, seduși de salariile mari de acolo.
În Portugalia, nivelul de salarizare e comparabil cu cel din România, în schimb pregătirea profesională și condițiile de cazare și de învățare sunt net superioare, a dezvăluit directorul.
Ambiția dlui Harabagiu e să le dea copiilor o meserie bine plătită în România.
Pentru asta a creat la liceul lui 7 specializări noi, cerute de companiile din zonă și a crescut de 5 ori oferta pentru învățământul profesional dual.
Continuarea AICI.