La ședința extraordinară, programată la începutul lunii martie, președintele Consiliului Județean Buzău, Lucian Romașcanu, a prezentat într-un preambul, datele tehnice privind componența noului buget al județului, pe domenii de activitate.
„Suntem în situația în care avem resursele necesare pentru funcționare, avem un buget rezonabil pentru investiții, avem mai puțini bani decât am avut la sfârșitul anului trecut, dar vor mai fi rectificări. Încercăm să mai aducem bani suplimentari față de ce votăm astăzi (n.r., 7 martie) pe parcursul anului, dar chiar și așa suntem în situația în care pentru funcționare avem 279.219.000 lei, iar pentru dezvoltare 393.955.260 lei. Avem pentru dezvoltare subvenții primite de la Uniunea Europeană și alți donatori în contul plăților efectuate pentru proiecte și investiții care se ridică la 301.986.500 lei bani care sunt împărțiți pe Programul Anghel Saligny, PNDL, PNRR, Fondul pentru modenizare, alte subvenții și fonduri europene în valoare de 177.760.300 lei”, a spus Luvian Romașcanu, președintele Consiliului Județean.
O caracteristică a profesionalismului funcționarilor specialiști din aparatul Consiliului Județean, ale căror prestații situează instituția publică județeană între primele cinci din țară, rezidă și în menținerea unei cote de excedent bugetar (economii la capitolul cheltuieli), care la început de an financiar poate permite și actualului Executiv al Consiliului Județean, sub coordonarea președintelui Lucian Romașcanu, să facă o repartizare financiară pe nu mai puțin de 105 proiecte, practic, șantiere aflate în lucru sau în alte etape de implementare pe întreg teritoriul județului Buzău.
Pentru învățământ, se are în vedere continuarea proiectului „Dotarea cu mobilier și materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe, finațate de Consiliul Județean”, pentru care a fost repartizată suma de 7.646.000 lei.
Investițiile demarate la Spitalul Județean de Urgențe Buzău, care vizează reducerea riscului de infecții nosocomiale, vor continua fără sincope, urmare a susținerii financiare din Excedentul bugetar, în valoare de 18.000.000 lei.
Valoarea totală a repartizărilor bugetare din Excedentul anului 2024 este de 91.968.760,00 lei. Chiar instituția Consiliului Județean, care are în derulare un proiect de investiții pentru reabilitare patrimonială, va beneficia de un sprijin financiar în valoare de 70.000 de lei.
De asemenea, resursele financiare din economiile anului trecut vor permite continuarea altor proiecte pentru eficientizări energetice la clădiri administrative, sau pentru înființarea de parcuri fotovoltaice, un exemplu fiind investiția în curs de la Beceni, în locația în care a funcționat fostul Centru de zi, în imediata apropiere a Primăriei Beceni.
În paralel cu derularea proiectelor cu finanțare europeană destinate sistemului județean de Sănătate, instituția Consiliului Județean are în implementare proiecte proprii, între care dotarea Ambulatoriului de Specialitate, sau construirea unei unități de servicii proprii în cadrul Spitalului Județean.
Revenind la proiecțiile bugetare pe anul 2025, președintele Lucian Romașcanu a amintit despre iminenta finalizare a proiectului pentru consolidarea și restaurarea Bibliotecii Județene, dar și continuarea proiectului major pentru reabilitarea celui mai lung drum județean, fiind vorba despre DJ 203K, în discuție fiind o finanțare europeană de 169.325.000 lei, segmentul Vintilă Vodă (Podu Muncii)-Plaiul Nucului (Lopătari), la care Consiliul Județean își va asuma procentul de cofinanțare pentru cheltuielile neeligibile.
„Prin PNDL avem modernizare de drumuri, prin programul Anghel Saligny avem drumul județean pentru acces spre Vulcanii Noroioși și diverse foarte multe altele. Ce vă pot anunța este că fiecare proiect va avea o fișă de proiect cu toți pașii și toate bornele importante ale proiectului, iar cel puțin o dată pe lună vom avea ședințe cu toți colaboratorii de proiect pentru a prezenta un raport de progres”, a concluzionat președintele Romașcanu.