luni, mai 5, 2025
No menu items!
AcasăAdministrație27 de milioane de lei pentru extinderea rețelei de canalizare la Mărăcineni

27 de milioane de lei pentru extinderea rețelei de canalizare la Mărăcineni

Lungimea cumulată a extinderilor de reţele va fi de aproximativ 15 kilometri.

Primăria comunei Mărăcineni promovează un proiect de investiţii pentru extinderea reţelei de canalizare, o investiţie ce presupune o finanţare de aproape 300 de miliarde de lei vechi, şi care se va derula prin Ministerul Dezvoltării, documentaţia fiind evaluată şi propusă spre implementare de Compania Naţională de Investiţii.

Primarul Constantin Dumitru spune că va fi vorba despre executarea de reţele de canalizare şi preluarea apelor pluviale pe un număr de 15 străzi, o parte dintre acestea regăsindu-se în vechea vatră a comunei, acolo unde a fost implementat primul proiect de canalizare la nivelul comunei, dar şi în zona intravilanului cadastrat după anul 2008.

Lungimea cumulată a extinderilor de reţele va fi de aproximativ 15 kilometri, şi va fi vorba despre punerea în funcţiune a unui sistem de pompare în reţeaua veche, pentru că sunt diferenţe de nivel ce nu permite curgerea gravitaţională.

În ceea priveşte preluarea apelor menajere în aceeaşi staţie de epurare, primarul de Mărăcineni spune că obiectivul dispune de tehnologie modernă şi este conceput să funcţioneze în condiţii eficiente la o populaţie de 23.000 de locuitori.

Pe de altă parte, primarul Constantin Dumitru explică de ce varianta investiţiilor pe proiecte de extinderi de reţea de canalizare este cea care asigură şi finanţările, şi nu un proiect care să cuprindă toată zona intravilanului nou, care ocupă terenurile până în apropierea dealului din partea estică a comunei.

În esenţă, este vorba despre respectarea unor regulamente la momentul promovării proiectelor pentru realizarea reţelelor de canalizare sau apă potabilă, în care partea finanţatoare solicită întrunirea mai multor criterii de zonă, cel mai greu de acoperit fiind „indicele rezidenţial”.

Autorităţile finanţatoare, fie guvernamentale, fie europene, cer ca în documentaţiile pentru subvenţionarea investiţiei să fie prevăzut ritmul de realizare a locuinţelor în zonele delimitate de viitoarea reţea de canalizare, un criteriu ce nu poate fi apreciat, cu atât mai mult susţinut de autoritatea locală, mai ales că în situaţia în care s-ar avansa o anume evoluţie a numărului de locuinţe noi în baza căreia să fie obţinută finanţarea, iar la o verificare în teren să se constate că nu s-au întrunit procentele anticipate, beneficiarul ar fi obligat să returneze sumele acordate în proiect.

ARTICOLE ASEMANATOARE
- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente