Școala Gimnazială „Înv. Clemența Beșchea” din satul Căpățânești, comuna Mărăcineni, derulează în această perioadă proiectul „Totul pentru copiii noștri!”, o finanţare atrasă în cadrul Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS).
Valoarea totală a finanţării este de peste 1,4 milioane de lei, bani ce vor acoperi cheltuieli pe mai multe domenii de activitate, ce se vor derula în şcoală sau în afara ei, implicaţi fiind cei 166 de elevi ai şcolii şi părinţii acestora, dar şi specialişti în formare profesională, aceştia din urmă urmând să fie cooptaţi în cadrul proiectului în baza unei selecţii.
Managerul de proiect este chiar directorul Şcolii de Coordonare din Căpăţâneşti, Adelina Chiru, care detaliază obiectivele proiectului:
„Scăderea numărului de elevi care se află în risc de abandon școlar prin oferirea de articole necesare procesului de școlarizare, creșterea ratei de absolvire a elevilor din ciclul de învățământ gimnazial prin organizarea de activități școlare conexe ariei curriculare, creșterea procentului de promovabilitate la Evaluarea Națională prin activități motivaționale și de învățare alternativă și nu în ultimul rând, stimularea perfecționării cadrelor didactice prin sesiuni de formare în urma cărora să dezvolte abilități alternative de predare”.
Documentaţia depusă de directorul Chiru la începutul anului şcolar 2023-2024 a întrunit un punctaj apropiat de cel maxim (100 de puncte), primul an de implementare este 2024-2025, iar prima acţiune distinctă va fi organizată chiar săptămâna viitoare (4-10 noiembrie a.c.), când copiii vor primi câte un ghiozdan.
Pe parcursul evenimentelor derulate, în funcţie de participare şi de numărul absenţelor înregistrate, acestea se vor umple cu materiale şcolare. Din totalul celor 166 de elevi, managerul de proiect și celelalte cadre didactice au identificat 74 de copii pentru care a fost convenită o atenţie sporită, alături de aceştia fiind invitaţi la evenimentele viitoare în cadrul proiectului şi părinţii sau cei care îi au în grijă.
Directoarea Adelina Chiru a structurat programul de activităţi în mai multe etape, cele mai multe dintre ele urmând să fie derulate în şcoală, iar o parte, excursii tematice, vor viza diverse obiective care să constituie motiv de cunoaştere şi învăţare pentru elevi.
Conform informaţiilor prezentate de directoarea Adelina Chiru, începând cu ianuarie 2025, elevii de gimnaziu (clasele V-VIII) vor fi cooptați de către profesori în cadrul unor „ore remediale” sau pentru meditaţii la diferite obiecte de studiu – limba română, matematică ş.a.
Aceste activităţi vor fi organizate în afara orelor de curs, de aceea copiii vor primi şi câte o masă caldă. La rândul lor, profesorii din şcoală vor participa la cursuri de formare profesională.
Proiectul include şi o componentă de dotare a unităţii de învăţământ cu: tablă inteligentă, bibliotecă digitală, 26 de laptopuri cu licenţă şi mobilier mic.
Componenta de achiziţii şi dotări presupune o rezervă financiară în valoare de 3 miliarde de lei vechi, alte 3 miliarde vor acoperi cheltuieli salariale, 1,5 miliarde de lei vor reprezenta plăţi către formatorii profesionali, în timp ce peste 500 de milioane de lei se vor regăsi în materialele şcolare ce vor umple ghiozdanele şcolarilor.
De asemenea, bugetul proiectului va acoperi şi costul activităţilor desfăşurate în afara școlii.
Sursa: opiniabuzau.ro